KALBİN İLACI ALIÇ
Alıç ağaçları mayıs ayında çiçeklenir ve meyveleri eylül
ekim ayında toplanır. Türkiye’nin birçok bölgesinde özellikle dağlık alanlarda
ve hatta toprağın fakir olduğu yerlerde bile fazla miktarda yetişmektedir. Alıç
bitkisinin anavatanlarından birisi de Anadolu'dur. Alıç Türkiye'de çok fazla
miktarda doğal olarak yetişmesine rağmen değeri tam olarak anlaşılamamıştır.
Çinliler alıcın farkına on yıllar önce varmışlar ve günlük hayatlarında fazla
miktarda tüketmektedirler.
Alıç ağacının yaprak,
çiçek ve meyveleri orta çağdan beri özellikle kalp destekleyici damar sistemi
fonksiyonlarını normalize etmekte kullanılmaktadır.
Alıç ilaç endüstrisinde
de yararlanılan bir bitkidir. Almanya ve İsviçre başta olmak üzere dünyanın
birçok yerinde alıçtan hazırlanan bitkisel ilaçlar kullanılmaktadır.
Yapılan bir araştırmada
8 hafta boyunca tamamlayıcı olarak alıç kullanımı sonucunda kalp performansı
açısından açıkça iyileşme gözlenmiştir. Alıç önemli tıbbi bitkiler arasında yer
almaktadır. Alıcın meyve ve çiçeklerinde antioksidan özellikteki flavonoidler, vitaminler
(özellikle C vitamini), başta olmak üzere insan sağlığı bakımından faydalı
birçok madde bulunmaktadır.
Ø Kalp
kasları dejenerasyonunda ve koroner damarlardaki daralmalar sonucu gerekli
miktarda kanın ve oksijenin, kaslara gönderilememesi durumundaki oksijen
yetersizliğine karşı da kalbin korunmasına yardımcı olur.
Ø Alıçta
bol miktarda bulunan bioflavonoidler damarları genişleterek kan dolaşımını
artırır.
Kalp
ağrılarını azaltır. Bioflavonoidler çok güçlü antioksidanlar olup, kalbe oksijen
ve kan akışını arttırırlar.
Alıç
meyvesinin içerdiği antioksidanlar serbest radikal oluşumunu engelleyerek
kalbin düzenli çalışmasını olumlu yönde etkilemektedir.
Kalp
ve beyine olan kan akışını arttırarak kalbi düzensiz atışlara karşı korumakta,
kalbin kasılma gücünü ve kalp basıncını dengelemektedir.
Alıcın
kurutulmuş çiçek ve meyveleri çay gibi hazırlanarak boğaz iltihabına, öksürüğe,
kalp faaliyeti zayıflığına, kalp ağrılarına, kalp çarpıntısına, böbrek
hastalıklarına, damar sertliğine ve karaciğer ağrılarına karşı
kullanılmaktadır.
Özellikle
yaşlılarda kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte görülen kalp ritmi
bozukluklarında da faydalıdır.
Yaşlılarda
kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olur
Ateşli
hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritim
bozukluklarını tedavide kullanılır.
Hafif kalp yetmezliğinde de kullanılabilir.
Yüksek
tansiyonu düzenler.
Ayrıca
spazm çözücü, kabız yapıcı ve idrar söktürücü etkileri de bulunur.
Kalple
ilgili bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini gösterir.
Avrupalı araştırmacılar, bu bitkinin
kalp ve beyne olan kan akışını artırdığını, kalbi düzensiz atışlara karşı
koruduğunu, kalbin kasılma gücünü artırdığını ve kan basıncını (tansiyon)
dengelediğini ispatlanmışlardır. Aynı zamanda safranın akışını destekler.
Oksidasyon önleyici etkiye sahip olması nedeniyle kanser önleyicidir.
NASIL VE NE KADAR ALIÇ TÜKETİLMELİ?
Alıcın
meyvesini yada çayını tüketebilirsiniz.
Alıcın meyvesini günde 1 avuç kadar çayını da taze veya kurutulmuş olarak günde
2 bardak kadar tüketebilirsiniz.
ALIÇ
ÇAYI TARİFİ:
2 tane alıç yaprağı ve 4 tane alıç meyvesini 2 bardak suda
2-3 dakika kadar kaynatın ve 5 dakika kadarda demlenmeye bırakın. Aç karnına
günde 2 bardak olacak şekilde içebilirsiniz.
tel: 0352 222 40 80
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder