Hakkımda

Fotoğrafım
Kayseri, melikgazi, Türkiye
diet form diyet merkezinin kurucusu ve diyetisyeni. Deniz postası gazetesinde ve gıdahattı.com internet sitesinde yazar. Çocuk Diyetisyenliği, Bariatric ve Metabolik Cerrahi Diyetisyenliği özel ilgili olduğu alanlardır. (Galatasaray Futbol Okullarında Diyetisyen Olarak çalışmıştır.) Kalıcı ve sağlıklı zayıflamak istiyorsanız doğru yerdesiniz... ADRES: Kızılay Hastanesi Acil Kapısı Karşısı diet form tel 0352 222 40 80

18 Eylül 2015 Cuma

KURBAN ETLERİNİN SAKLANMASI VE TÜKETİLMESİNDE SAĞLIKLI ÖNERİLER


Kurbanlık hayvanın kesilmesinden saklanmasına kadar süreç insan sağlığı açısından çok önemlidir. Tatlı kadar etinde fazlaca tüketildiği Kurban Bayramında kurbanlık eti saklarken ve tüketirken şu hususlara dikkat etmeliyiz.



1- Kesilen kurban eti kullanılacak parçalara böldükten sonra dinlenmesi için temiz kaplarda serin ve güneş görmeyen  bir yerde 5-6 saat bekletilmeli. Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına konursa etin yapısı, dokusu, lezzeti bozulur.
2- Kesimden hemen sonra ette bir takım biyokimyasal reaksiyonlardan dolayı ölüm katılığı dediğimiz bir süreç başlar ki dinlendirilmeden yenilen etlerin sert lezzetsiz ve sindiriminin zor oluşu bundan dolayıdır.
3- Bayram boyunca tüketeceğiniz eti buzluğa koymadan dolabınızda -2 derece 4 ila 5 gün saklayabilirsiniz.
4- Hemen tüketilmeyecek olan etler küçük parçalara bölünüp kullanılacak porsiyonlar şeklinde temiz poşetlere yassı ve ince olacak şekilde konulup buzlukta (-18 derecede) 3-4 ay kadar saklanabilir.
5- Kıymanın dayanma süresi parça ete göre daha kısadır buzdolabında 2-3 gün kadar buzlukta ise 2-3 ay kadar saklanabilir.
5- Donmuş etler kullanılacaksa 1 gün öncesinden buzluktan çıkarılıp  buzdolabına koyularak çözdürülmelidir. Donmuş etleri kaynar suya atıp hemen çözdürme gibi sağlıksız işlemler kesinlikle yapılmamalıdır.

6- Et, mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir besin olduğu için  çözülmüş olan et hemen tüketilmeli, tekrar dondurulmak üzere buzluğa kesinlikle koyulmamalıdır.
7- Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilir.
8- Çiğ eti hazırlamadan önce , hazırlarken ve hazırladıktan sonra, ellerin iyice yıkanması gerekiyor. Çapraz bulaşmayı önlemek için 2 ayrı kesme tahtası kullanılmalıdır. Kesme tahtalarından birini çiğ etler, öbürünü meyve ve sebzeler için kullanın.
9- Pişirme yöntemi etin kalitesini doğrudan etkilemektedir etin lezzeti, kıvamı, kokusu, vitamin – mineral içeriği tamamen pişirme yöntemiyle ilgilidir.
10- Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açabilir.
11- Etler, C ve E vitaminini içermez. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı ve doğru bir yöntemdir.
12- Etler ızgarada pişirilirken, ateşle arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açacağı için besin kaybını artırır. Kanserojen madde oluşumunu engellemek için etler ateşten 15cm uzakta olmalıdır ve kömürler kor halini aldıktan sonra etler pişirilmelidir.
13- Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller.
14- Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin kalitesini düşüreceği gibi, besin zehirlenmelerine de neden olabilir.
15- Et ile yapılan yemeklere ise ayrıca yağ eklenmemelidir. Kırmızı et doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle yemekler zaten lezzetli olacaktır, ilave yağ eklenmesi  kilo alımına neden olur.
16- Özellikle kronik hastalığı olan ( diyabet, böbrek hastalığı, sindirim problemleri, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı gibi) ve beslenme tedavisi alan bireyler kurban bayramında öğünlerde tüketmeleri gereken besin miktarlarını aşmamalıdır. Kırmızı et doymuş yağ, kolesterol içeriği oldukça yüksek besindir. Eti görünür yağlarından temizleyerek tüketiniz.


Herkese iyi bayramlar dilerim.
iletişim:
diyetisyenmervegurbetaksoy@gmail.com
222  40 80



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder