Yaz
aylarının en sıcak günlerindeyiz serinlemek için çokça tüketilen dondurma ne
kadar masum.
Anne babalar televizyonlardaki
reklamlardan dolayı dondurmanın sağlıklı, kalsiyum kaynağı bir gıda olduğunu
sanmaktalar, öte yandan çocukların ilgisini çekecek tipte reklamlar yaz boyunca
dönüp duruyor. Bu kadar ilgi
çeken sağlıklı diye dayatılan özellikle her çocuğun yemesi gereken bir gıda
gibi gösterilen dondurmayı sizler için
mercek altına aldım.
DONDURMA KALSİYUM KAYNAĞIMIDIR?
1 çay bardağı sütte 120 mg, 100 gr
peynirde 600 mg civarında kalsiyum
varken, sütlü dondurmanın 100 gramında yaklaşık 80 mg kalsiyum bulunmaktadır.
Değerlere baktığımızda dondurmanın bir kalsiyum kaynağı olarak önerilmeyeceği,
ancak kalsiyum alımına destek olabileceğini söylemek mümkün.
Meyveli dondurmalarda
kalsiyum miktarı (100 gram için) 40-50 mg civarına düşmektedir. Bu değerlerden
şöyle bir sonuç çıkar; dondurma bir kalsiyum kaynağı değildir.
DONDURMANIN İÇİNDE NELER VAR?
Dondurma deyince aklımıza en çok
kullanılan malzemenin süt olduğu gelir ama işin aslı pekte öyle değil.
Çoğu dondurmada süt
yerine süt tozu, bitkisel yağ(margarin), şeker yerine fruktoz şurubu, meyve
yerine renklendiriciler, raf ömürleri uzun olsun diye de koruyucular kullanılmaktadır.
Dondurmanın
yanı sıra bir de dondurma diye satılan şekerli meyveli buzlar var ki, çocuklar
özellikle bunları gün içinde çok sık tüketiyor.
Piyasadaki özellikle
çocukların sıklıkla tükettiği bir markanın içeriği:
Su
Şeker
Bitkisel Yağ
Glikoz Şurubu
Pastörize Süt (%5)
Yağsız Süt Tozu
Peyniraltı Suyu Tozu
Guar Gam
Ksantan Gam
Karboksimetil Selüloz
Karragenan
Mono ve Digliseridler
Aroma (Vanilya)
Gördüğünüz gibi dondurma
algılarımızdaki gibi sadece sütten ve şekerden oluşmuyor.
FAZLACA TÜKETİLİRSE..
Serinlemek uğruna
fazlaca tüketilen dondurmada fazlaca şeker olduğunu unutmamak gerekir.Ülkemizde
son yıllarda obezite ve diyabette hızlı bir artış görülmektedir. İçerisinde
şeker olan her şeyi dikkatli tüketmekte fayda var.
BUZLANMIŞ DONDURMAYA DİKKAT!
Dondurmanın bozulmaya karşı çok hassas bir gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerekir.Saklama koşulları uygun değilse, dondurmanın kendine özgü yapısı bozulacaktır. Dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur. Küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini de unutmayın.
SON TÜKETİM TARİHİNE BAKIN
Ambalajlı satılan dondurmanın etiketi üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihini dikkat edilmesi, ambalajı yırtılmış, tadı, kokusu değişmiş dondurmaların tüketilmemesi gerekir.
Dondurmanın bozulmaya karşı çok hassas bir gıda maddesi olması nedeniyle üretildikten satışa sunuluncaya kadar mutlaka derin dondurucularda muhafaza edilmesi gerekir.Saklama koşulları uygun değilse, dondurmanın kendine özgü yapısı bozulacaktır. Dondurmanın bir kısmı havadır. Yani dondurma bir miktar hava içerir. Eğer uygunsuz koşullarda saklama sonucu dondurma erimişse, içerdiği havayı yitireceği için hacmi azalır ve içinde küçük küçük buz parçacıkları oluşur. Küçük buz parçacıkları ve kristalleşme oluşan dondurmanın tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabileceğini de unutmayın.
SON TÜKETİM TARİHİNE BAKIN
Ambalajlı satılan dondurmanın etiketi üzerinde yer alan, üretim ve son kullanma tarihini dikkat edilmesi, ambalajı yırtılmış, tadı, kokusu değişmiş dondurmaların tüketilmemesi gerekir.
PEKİ HİÇ Mİ DONDURMA YEMEYELİM?
Lezzetli ve serinletici etkisinden
dolayı dondurmayı arzu ederseniz tüketebilirsiniz yalnız alırken içeriğine, eriyip tekrar donmuş olup
olmamasına, saklama şartlarına, son kullanma tarihine bakınız. Haftada bir yada
iki kez iki top tüketilebilir. Sadece reklamlara ve pazarlama taktiklerine
aldanıp sanki çok sağlıklı gibi düşünmemekte fayda var.
iletişim:
diyetisyenmervegurbetaksoy@gmail.com
0352 222 40 80
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder