Hakkımda

Fotoğrafım
Kayseri, melikgazi, Türkiye
diet form diyet merkezinin kurucusu ve diyetisyeni. Deniz postası gazetesinde ve gıdahattı.com internet sitesinde yazar. Çocuk Diyetisyenliği, Bariatric ve Metabolik Cerrahi Diyetisyenliği özel ilgili olduğu alanlardır. (Galatasaray Futbol Okullarında Diyetisyen Olarak çalışmıştır.) Kalıcı ve sağlıklı zayıflamak istiyorsanız doğru yerdesiniz... ADRES: Kızılay Hastanesi Acil Kapısı Karşısı diet form tel 0352 222 40 80

27 Ağustos 2015 Perşembe

ÇÖREK OTU MUCİZESİ







ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE DEVA; ÇÖREK OTU

             Eski zamanlardan beri kullanılan çörek otu birçok derdin dermanı olarak görüldüğünden, Arapça’da “habbat al barakah” yani kutsanmış baharat adını  almıştır .Bir hadistede   “Çörek otu yemeye devam ediniz. Zîra onda, ölümden başka her çeşit deva mevcuttur.” ifadesini kullanmasının yanı sıra, çörek otu kullanımının uzun zamandır yapıldığına dair bir başka kanıt da, Tutankamon’un mezarında çörek otu yağının bulunmasıdır. Modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat, çörek otu için “karaciğer ve sindirim hastalıklarının devası” tanımını kullanmış, yine  İbni Sina  “Canon Of Medicine” kitabında çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşukluk ve halsizliği giderdiğini bahsetmiştir. Asya ülkeleri ve Uzak Doğuda da“her derde deva” olarak kabul edilen bu bitkinin yağı da tohumu kadar şifa kaynağıdır.


            Tarih boyunca önemini hiç yitirmeyen  bu bitki, insanlar tarafından geçmiş ve günümüzde  birçok hastalığın tedavisinde farklı şekillerde kullanılmıştır.


ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI

·        ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinin Cancer Immuno Biology araştırma merkezi uzmanlarınca, kemik iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı bir maddenin varlığını tesbitle, kansere karşı  etkili olduğu anlaşılmıştır.

·        Virüslere karşı hücreleri koruduğu, tümör hücrelerini parçalayıp, yok ettiği ve antikor üretim merkezi olan B-lenfositlerinin (antikor yapıcı) miktarını artırdığı anlaşılmıştır.Çörekotundaki bu bileşim, kanseri önleme ve tedavide başrol oynamaktadır.


·        Çörekotu yağı içinde bulunan doymamış yağ asitleri sayesinde, bağışıklık sistemini düzenleyen önemli bazı maddeler hastalıklara karşı direnç sağlar.
·        Radyasyon hasarına karşı koruyucudur.
·        Aç karnına tüketildiğinde zayıflatma özelliği bulunmaktadır.
·        A, B, ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko ve bu gibi değerli bileşenleri içerir.
·        Sindirim sistemini rahatlatır. Gaz giderici  özelliği bulunmaktadır
·        Kabızlığı gidermeye yardım eder.
·        Burun tıkanıklığını giderir.
·        Astım ve alerjik reaksiyonları olan kişilere de yarar sağlar.
·        Bronşit ve öksürüğe iyi gelir. Özellikle kış hastalıkları olan nezle, grip için etkilidir.
·        Hiperlipidemide kullanılabilir.Kan lipitlerini (kolestrolü)dengeler.
·        Gebelikten sonra emzirme döneminin kalitesini arttırır. Doğum yağmış annelerde süt artışı sağlar.
·        Antienflamatur etkisi vardır.Eklem ağrıları, artrit ve romatizmaya iyi gelir.
·        Sinüzite iyi gelir.
·        Antidiabetik etkisi vardır.Diyabet diğer adıyla şeker rahatsızlığı için de faydalıdır.
·        Kan damarı duvarlarının esnekliğini arttırmaya destekçi olur.
·        Kronik yorgunluğa karşı iyi gelir.
·        Dolaşım sistemine yarar sağlar.
·        Cinsel gücü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
·        Antibakteriyel, parazit koyucu ve mantar önleyici bağırsak kurtlarını düşürücü tesir yapar.
·        Ayrıca saç dökülmesine ve kepeğe karşı etkilidir.
·        Kaşıntılı deri hastalıklarında etkilidir.
·        Yaraların çabuk iyileşmesine, derinin pürüzsüz olmasına yardım eder
·        Hormon sistemini ve ruh hâlini güçlendirir.
·        İnsülin direncini düşürür.
·        Mevsim geçişlerine bağlı göz yaşarmasını azaltır.
·        Histamin sentezini azaltıcı özelliği vardır.

ÇÖREK OTUNU NE KADAR TÜKETMELİ?

        Çörek otunu öğütülmüş şekilde günde iki  kez 1 er tatlı kaşığını iyice çiğneyerek kullanılması önerilir(2 yaş altı çocuklar ve hamileler hariç).
Çörek otu yağını ise günde  iki kez 1 er tatlı kaşığı kadar içilmelidir(2 yaş altı çocuklar ve hamileler hariç).

ÇÖREK OTU YAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

        Çörek otu yağının oldukça ağır ve hoş olmayan bir tadı vardır bu şekilde tüketemeyenler için eczanelerde bunların kapsül şeklinde formları vardır.
        Aldığınız yağın soğuk pres yöntemi kullanılarak elde edilmiş  olmasına dikkat ediniz. Soğuk preste herhangi kimyasal bir işlem kullanılmadığından ve ısıl işlem görmediğinden vitamin, fenolik bileşikler  ve diğer antioksidan maddeler zarar görmez.




                                                                                                Diyetisyen Merve GurbetAksoy
iletişim:
diyetisyenmervegurbetaksoy@gmail.com
0352 222  40 80

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder