ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE DEVA; ÇÖREK OTU
Eski zamanlardan beri kullanılan çörek otu
birçok derdin dermanı olarak görüldüğünden, Arapça’da “habbat al barakah” yani
kutsanmış baharat adını almıştır .Bir
hadistede “Çörek otu yemeye devam ediniz. Zîra onda,
ölümden başka her çeşit deva mevcuttur.” ifadesini kullanmasının yanı sıra, çörek otu kullanımının
uzun zamandır yapıldığına dair bir başka kanıt da, Tutankamon’un mezarında
çörek otu yağının bulunmasıdır. Modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat,
çörek otu için “karaciğer ve sindirim hastalıklarının devası” tanımını
kullanmış, yine İbni Sina “Canon Of Medicine” kitabında çörek otunun
metabolizmayı uyardığını, uyuşukluk ve halsizliği giderdiğini bahsetmiştir. Asya ülkeleri ve Uzak Doğuda da“her derde deva”
olarak kabul edilen bu bitkinin yağı da tohumu kadar şifa kaynağıdır.
Tarih boyunca önemini hiç
yitirmeyen bu bitki, insanlar tarafından
geçmiş ve günümüzde birçok hastalığın
tedavisinde farklı şekillerde kullanılmıştır.
ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI
ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI
·
ABD’nin Kuzey
Carolina eyaletinin Cancer Immuno Biology araştırma merkezi uzmanlarınca, kemik
iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı bir maddenin varlığını tesbitle,
kansere karşı etkili olduğu
anlaşılmıştır.
·
Virüslere karşı
hücreleri koruduğu, tümör hücrelerini parçalayıp, yok ettiği ve antikor üretim
merkezi olan B-lenfositlerinin (antikor yapıcı) miktarını artırdığı anlaşılmıştır.Çörekotundaki
bu bileşim, kanseri önleme ve tedavide başrol oynamaktadır.
·
Çörekotu yağı içinde bulunan doymamış yağ
asitleri sayesinde, bağışıklık sistemini düzenleyen önemli bazı maddeler
hastalıklara karşı direnç sağlar.
·
Radyasyon hasarına karşı koruyucudur.
·
Aç karnına
tüketildiğinde zayıflatma özelliği bulunmaktadır.
·
A, B, ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko
ve bu gibi değerli bileşenleri içerir.
·
Sindirim sistemini rahatlatır. Gaz giderici özelliği bulunmaktadır
·
Kabızlığı gidermeye yardım eder.
·
Burun tıkanıklığını giderir.
·
Astım ve alerjik reaksiyonları olan kişilere de yarar sağlar.
·
Bronşit ve öksürüğe iyi gelir. Özellikle kış hastalıkları olan nezle, grip
için etkilidir.
·
Hiperlipidemide kullanılabilir.Kan lipitlerini (kolestrolü)dengeler.
·
Gebelikten sonra emzirme döneminin kalitesini arttırır. Doğum yağmış
annelerde süt artışı sağlar.
·
Antienflamatur etkisi vardır.Eklem ağrıları, artrit ve romatizmaya iyi
gelir.
·
Sinüzite iyi gelir.
·
Antidiabetik etkisi vardır.Diyabet diğer adıyla şeker rahatsızlığı için de
faydalıdır.
·
Kan damarı duvarlarının esnekliğini arttırmaya destekçi olur.
·
Kronik yorgunluğa karşı iyi gelir.
·
Dolaşım sistemine yarar sağlar.
·
Cinsel gücü arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
·
Antibakteriyel, parazit koyucu ve mantar önleyici
bağırsak kurtlarını düşürücü tesir yapar.
·
Ayrıca saç dökülmesine ve kepeğe karşı etkilidir.
·
Kaşıntılı deri hastalıklarında etkilidir.
·
Yaraların çabuk iyileşmesine, derinin pürüzsüz
olmasına yardım eder
·
Hormon sistemini ve ruh hâlini güçlendirir.
·
İnsülin direncini düşürür.
·
Mevsim geçişlerine bağlı göz yaşarmasını azaltır.
·
Histamin sentezini azaltıcı özelliği vardır.
ÇÖREK
OTUNU NE KADAR TÜKETMELİ?
Çörek otunu öğütülmüş şekilde günde iki kez 1 er tatlı kaşığını iyice çiğneyerek kullanılması
önerilir(2 yaş altı çocuklar ve hamileler hariç).
Çörek
otu yağını ise günde iki kez 1 er tatlı
kaşığı kadar içilmelidir(2 yaş altı çocuklar ve hamileler hariç).
ÇÖREK OTU YAĞI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Çörek otu yağının oldukça ağır ve hoş
olmayan bir tadı vardır bu şekilde tüketemeyenler için eczanelerde bunların
kapsül şeklinde formları vardır.
Aldığınız yağın soğuk pres yöntemi kullanılarak
elde edilmiş olmasına dikkat ediniz.
Soğuk preste herhangi kimyasal bir işlem kullanılmadığından ve ısıl işlem
görmediğinden vitamin, fenolik bileşikler
ve diğer antioksidan maddeler zarar görmez.
iletişim:
diyetisyenmervegurbetaksoy@gmail.com
0352 222 40 80
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder