Hamilelik kadınlar için çok özel bir deneyim ve süreçtir. Bu süreçte anne adayının beslenmesine ayrıca özen göstermesi gerekir. Hamilelik boyunca sağlıklı bir süreç yaşamak ve bu süreci sağlıklı tamamlamak için yeterli ve dengeli beslenme şarttır.
Hamilelikte alınan kilonun kalitesi çok önemlidir. Annenin
hamilelik sırasında alacağı toplam kilolar hamilelik sürecini önemli derecede
etkiler. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için doğru beslenip, yeterli fiziksel
aktivitede bulunmanız gerekir.
1-Öğün Sayınızı Artırın: 3 ana
öğün, 2 veya 3 ara öğün yapmalısınız. Kan şekerinizin ani yükselip alçalmasını
engellemiş olursunuz.
2-Bol Sıvı Tüketin: Günde ortalama 10 -12 bardak su
içilmelidir. Çay kahve kola gibi içecekler az miktarda tüketilmelidir.
Günde bir veya iki tane maden suyu
içilebilir.
3-Kalsiyumdan Zengin Besinler Tüketin: Bebeğinizin kemikleri 4-6 haftadan itibaren gelişmeye başlar.
Günde 2 bardak süt tüketilmelidir. Süt yerine yoğurt peynir de tüketilebilir.
Kalsiyumdan zengin yeşillikler asma yaprağı, roka brokoli, dere otu gibi
sebzelerde sofranızda yer almalıdır.
4- Lifli Besinler Tüketin: Bazı
hamilelerde kabızlık ve bağırsak tembelliği artmaktadır lifli gıdalar bu
sorunları ortadan kaldırılmasında yardımcı olacaktır. Beyaz ekmek yerine esmer
ekmek tüketilmeli yine posa yönünden zengin olan sebzeler çiğ olarak
tüketilebilir.
5-Protein Tüketin: Anne
sütünden sonra protein kalitesi en yüksek besin olan yumurtadan her gün bir
tane tüketin. Kırmızı et, tavuk, balık günlük beslenmenizde yer almalıdır.
6- Haftada 2 Gün Balık
Tüketin: Bebeğinizin beyin gelişimini olumlu
yönde etkileyen omega 3 içeriğinden dolayı balık tüketimi oldukça önemlidir.
7-Hamur İşleri Ve Şerbetli Tatlılardan Uzak Durun: Boş kalori kaynağı olan bu yiyecekler size ve bebeğinize zararı
bile dokunabilir. Tatlı ihtiyacınızı sütlü tatlılarla, meyveler, hurma gibi
besinlerle gidermeye çalışın.
8-Kuruyemiş Tüketin: Günlük olarak omega yağ asitlerinden zengin
olan, ceviz, badem, fındık ara öğünlerinizde yer alsın.
9-Meyve Tüketin: Günde 2 3 porsiyon meyvenin gebelikle artan
vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için
tüketilmesi gerekir.
10- İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun:
Raf ömrünü uzatmak için koruyucular, renklendiriciler gibi kimyasallar eklenmiş yiyecekleri tüketmekten kaçının.(sucuk, salam, sosis)
Raf ömrünü uzatmak için koruyucular, renklendiriciler gibi kimyasallar eklenmiş yiyecekleri tüketmekten kaçının.(sucuk, salam, sosis)
iletişim:
diyetisyenmervegurbetaksoy@gmail.com
0352 222 40 80
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder