Karpuz içerdiği bol miktardaki farklı
vitamin ve mineraller barındırmasıyla yaz aylarının favori meyvesidir. % 95'i sudan oluşan karpuz bir çok hastalığa
da iyi gelmektedir.
Böbrek Sağlığını Destekler: Karpuz, doğal bir idrar söktürücü
olduğu için idrar akışını hızlandırır. Karpuzun bu özelliği böbreklerin işini
kolaylaştırırken, karaciğerin de sağlıklı ve yorulmadan çalışmasını sağlar.
Kas ve Sinirleri Destekler: Potasyum bakımından zengindir. Bu
özelliği ile vücutta bulunan kasların ve sinirlerin sağlıklı kalmalarına
yardımcı olur. Potasyum sinirlerle alakalı uyarmaları olumlu etkilerken
kasları güçlendirir.
Bağışıklık Sitemine Katkıda Bulunur: Karpuz C vitamini açısından
zengindir. C vitamini hücre sağlığının korunması için önemli vitaminlerdendir.
Göz Sağlığı İçin Faydalıdır: Beta karoten açısından zengin
olduğu için gece körlüğüne yakalanma riskini azaltır.
Kan Basıncını Düzenler: Karpuz kan basıncını
düzenleyerek kalp sağlığını da katkıda bulunur. Bunun yanında inme ve felç gibi
riskleri azaltır. Günlük 3-4 dilim karpuz tüketimi özellikle yaşlılarda yaz
aylarında görülen kalp sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Kuvvetli Bir Antioksidandır: Karpuz çok iyi derecede C vitamini
içermektedir ve diğer birçok hastalığın yanında kansere neden olan serbest
radikallerle mücadele eder ve vücudun hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Vücuttaki Yağı Azaltır: Karpuz sitrülin üreten yağ
hücrelerindeki yağın birikmesini azaltmak sağlar. Sitrülin, böbrek yardımıyla
arjinine dönüştüren bir amino asittir. Karpuz, yağ yakıcı özelliği ile bünyede
bulunan fazla yağı yakar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca bu işlem
ile birlikte böbreklerin aşırı çalışarak yorulmasını da engeller.
Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: Karpuz bol miktarda lif
içermektedir ve lif içeren bütün meyve ve sebze gibi sindirim sistemi için
faydalıdır. Lifli gıdalar tokluk sağlar ayrıca
kabızlığı giderici özelliği vardır, mide sağlığını korur.
Kas Ağrılarını ve Uykusuzluğu Giderir: Karpuzun diğer bir faydası da
uykusuzluk ve kas ağrılarını gidermesidir. Bu özelliğinden dolayı
karpuzun ayrıca sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylemek yanlış
olmaz.
Cilt Sağlığını Korur: Karpuz cilt ve saç sağlığı için
önemli besinler içermektedir. Cildin sağlıklı ve nemli kalmasını sağlayan,
saçların kırılmasını engelleyen A vitamini karpuzda bol miktarda bulunur.
Karpuzun besleyici değerleri ( 100
gramında = yaklaşık 1 ince dilim )
Enerji: 30 kalori
Protein: 1 gr
Karbonhidrat: 7 gr
Lif: 2 gr
C vitamini: 8 mg
Potasyum: 100mg
Magnezyum:8 mg
Enerji: 30 kalori
Protein: 1 gr
Karbonhidrat: 7 gr
Lif: 2 gr
C vitamini: 8 mg
Potasyum: 100mg
Magnezyum:8 mg
iletişim:
diyetisyenmervegurbetaksoy@gmail.com
0352 222 40 80
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder