Hakkımda

Fotoğrafım
Kayseri, melikgazi, Türkiye
diet form diyet merkezinin kurucusu ve diyetisyeni. Deniz postası gazetesinde ve gıdahattı.com internet sitesinde yazar. Çocuk Diyetisyenliği, Bariatric ve Metabolik Cerrahi Diyetisyenliği özel ilgili olduğu alanlardır. (Galatasaray Futbol Okullarında Diyetisyen Olarak çalışmıştır.) Kalıcı ve sağlıklı zayıflamak istiyorsanız doğru yerdesiniz... ADRES: Kızılay Hastanesi Acil Kapısı Karşısı diet form tel 0352 222 40 80

21 Ağustos 2015 Cuma

KARPUZUN FAYDALARI



          Karpuz içerdiği bol miktardaki farklı vitamin ve mineraller barındırmasıyla yaz aylarının favori meyvesidir. %  95'i sudan oluşan karpuz bir çok hastalığa da  iyi gelmektedir.
Böbrek Sağlığını Destekler: Karpuz, doğal bir idrar söktürücü olduğu için idrar akışını hızlandırır. Karpuzun bu özelliği böbreklerin işini kolaylaştırırken, karaciğerin de sağlıklı ve yorulmadan çalışmasını sağlar.
Kas ve Sinirleri Destekler: Potasyum bakımından zengindir. Bu özelliği ile vücutta bulunan kasların ve sinirlerin sağlıklı kalmalarına yardımcı olur. Potasyum sinirlerle alakalı uyarmaları olumlu etkilerken kasları güçlendirir.
Bağışıklık Sitemine Katkıda Bulunur: Karpuz C vitamini açısından zengindir. C vitamini hücre sağlığının korunması için önemli vitaminlerdendir.
Göz Sağlığı İçin Faydalıdır: Beta karoten açısından zengin olduğu için gece körlüğüne yakalanma riskini azaltır.
Kan Basıncını Düzenler:  Karpuz kan basıncını düzenleyerek kalp sağlığını da katkıda bulunur. Bunun yanında inme ve felç gibi riskleri azaltır. Günlük 3-4 dilim karpuz tüketimi özellikle yaşlılarda yaz aylarında görülen kalp sorunlarının giderilmesine yardımcı olabilir.
Kuvvetli Bir Antioksidandır: Karpuz çok iyi derecede C vitamini içermektedir ve diğer birçok hastalığın yanında kansere neden olan serbest radikallerle mücadele eder ve vücudun hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Vücuttaki Yağı Azaltır: Karpuz sitrülin üreten yağ hücrelerindeki yağın birikmesini azaltmak sağlar. Sitrülin, böbrek yardımıyla arjinine dönüştüren bir amino asittir. Karpuz, yağ yakıcı özelliği ile bünyede bulunan fazla yağı yakar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca bu işlem ile birlikte böbreklerin aşırı çalışarak yorulmasını da engeller.
Sindirim Sistemine Yardımcı Olur: Karpuz bol miktarda lif içermektedir ve lif içeren bütün meyve ve sebze gibi sindirim sistemi için faydalıdır. Lifli gıdalar tokluk sağlar ayrıca  kabızlığı giderici özelliği vardır, mide sağlığını korur.
Kas Ağrılarını ve Uykusuzluğu Giderir:  Karpuzun diğer bir faydası da uykusuzluk ve kas ağrılarını gidermesidir.  Bu özelliğinden dolayı karpuzun ayrıca sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Cilt Sağlığını Korur: Karpuz cilt ve saç sağlığı için önemli besinler içermektedir. Cildin sağlıklı ve nemli kalmasını sağlayan, saçların kırılmasını engelleyen A vitamini karpuzda bol miktarda bulunur.



Karpuzun besleyici değerleri ( 100 gramında = yaklaşık 1 ince dilim )
Enerji: 30 kalori
Protein: 1 gr
Karbonhidrat: 7 gr
Lif: 2 gr
C vitamini: 8 mg
Potasyum: 100mg
Magnezyum:8 mg

iletişim:
diyetisyenmervegurbetaksoy@gmail.com
 0352 222  40 80

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder