Hakkımda

Fotoğrafım
Kayseri, melikgazi, Türkiye
diet form diyet merkezinin kurucusu ve diyetisyeni. Deniz postası gazetesinde ve gıdahattı.com internet sitesinde yazar. Çocuk Diyetisyenliği, Bariatric ve Metabolik Cerrahi Diyetisyenliği özel ilgili olduğu alanlardır. (Galatasaray Futbol Okullarında Diyetisyen Olarak çalışmıştır.) Kalıcı ve sağlıklı zayıflamak istiyorsanız doğru yerdesiniz... ADRES: Kızılay Hastanesi Acil Kapısı Karşısı diet form tel 0352 222 40 80

7 Ağustos 2015 Cuma

"Az yediğim halde kilo veremiyorum" derken ne kadar haklısınız?




Ø Sabah yorgunlukları
Ø Öğle yemeği sonrası yorgunluk ve halsizlik şikayetleri
 Ø Doymama
Ø Sık acıkma
Ø Zor kilo verme
Ø Hızlı kilo alma
Ø Uyku basması
Ø Tatlıya düşkünlük, tatlı krizleri
Ø Karın çevresinde yağlanma
Ø Gece uykudan kalkıp tatlı bir şeyler yemek
Ø Elde ayakta titreme
Ø Soğuk terlemeler
Ø Daha sabırsız ve öfkeli bir hal
Ø Özellikle öğleden sonra bitkinlik
Ø Baş ağrısı

Yukarıda saydığım belirtiler sizde mevcut ise büyük ihtimalle sizde insülin direnci vardır. İnsülin direncinin kilo vermeyi zorlaştırdığı doğrudur. İnsülin direnci olanlar daha çabuk ve çok acıkır, hafif bir hareketle hemen yorulur.

           
Kilo Vermenin Önündeki Bu Büyük Ve Gizli Engel Olan İnsülin Direnci Nedir?
         
          İnsülin pankreastan salgılanan bir hormon olup kandaki şeker miktarını düşürücü etki yapmaktadır. İnsülin direnci olan hastalarda, kan şekeri düşmesi  zorlaşmıştır. Bu nedenle kanda şeker birikimi meydana gelmektedir. Bu durum daha çok insülin salınmasına yol açar. Pankreas daha çok insülin salarak şekerin dokular tarafından kullanılması için adeta "çift mesai" yapar. Aşırı salınan insülin açlık hissine, daha çok yeme ve atıştırmalara neden olarak bir kısır döngü oluşturur. Yani yedikçe acıkırsınız acıktıkça da yersiniz. En sonunda ise pankreas yorulacak ve yeterli insülin sağlama yeteneğini de kaybedecektir.



Kanda Fazla Dolaşan Şeker Zehir Etkisi Yapar Mı?

          Şekerin dokular tarafından alınıp kullanılamaması ve kanda belli bir seviyenin üzerine çıkması vücutta adeta bir zehir gibi etki gösterir. Yakıt olarak kullanacakları şeker hücre içine alınamayınca yeterince beslenemez, hücre ve dokular temel fonksiyonlarını göremezler. Ayrıca şekerin ortamda yüksek olması da tahribata neden olur. Böylece nerdeyse tüm dokularda kronik bir hasar süreci başlaması kaçınılmazdır. Kanda dolaşan aşırı insülin miktarı obezite, hipertansiyon, kalp damar gibi kronik hastalıkların oluşması için uygun bir ortam hazırlar.

Neler İnsülin Direncine Yol Açar?

Ø Kilolu olmak
Ø Sağlıksız ve fazla yeme alışkanlıkları
Ø Hazır gıda tüketiminin fazla olması (tatlılar, çikolatalar, hazır kekler, şekerler )
Ø Bel çevresinin artmış olması
Ø Yaşlanma
Ø Hareketsiz yaşam biçimi
Ø Stres
Ø Bürolarda oturarak çalışmak
Ø Polikistik over sendromu
Ø Kortizonlu ilaç tedavileri

İnsülin Direnci Hangi Hastalıklara Yol Açar?

          Yemek borusu, Kalın barsak, Safra yolları, Pankreas, Meme, Rahim, Yumurtalık, Prostat, Böbrek, Mesane, Tiroid ve Lenf kanseri riskini artırdığı yapılan bir çok bilimsel çalışmada gözlemlenmiştir.Ayrıca insülin direnci, şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, lipid yükseklikleri, polikistik over hastalığı ve infertilite gibi birçok hastalık için suçludur. Alzheimer (bunama) ile insülin direnci arasında bağ olduğu da saptanmıştır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder